Danışanlarıma koyduğum tanı: “Imposter Sendromu”

Sahtekarlık Sendromu olarak çevirmişler ama konu bambaşka!

Burcu Kış
3 min readFeb 26, 2024

“Imposter Sendromu”nun çoğu kaynakta “Sahtekarlık Sendromu” olarak çevrildiğini görebilirsiniz ama aslında bu sözcüğün altında yatan anlam bambaşka…

Ben olsam bunu “Kendi Değerini Bil(e)meme Sendromu” olarak çevirirdim!

Neden mi? Açıklayayım efendim…

Bir kaynakta yer alan sendromun tanımı ile başlayalım:

Imposter sendromu genellikle eğitim ve iş gibi profesyonel ortamlarda ortaya çıkar. Bu sendroma yakalanan kişiler, elde ettikleri başarıların şans eseri olduğunu düşündükleri için kendilerini sahtekar olarak görürler. Nesnel/objektif başarılarına rağmen kendisinden şüphe edebilir ve kendisini yetersiz hissedebilir. Diğer insanların yetenekleri hakkındaki olumlu geri dönüşlerini abartılı bulur. Bu nedenle sahip olduğu statüyü hak etmediğini ve yakında başkalarının bu sahtekârlığını öğreneceği endişesine kapılabilir. Bu endişe ile rol yapmaya devam etmek için üstünde bir baskı hissedebilir. Bu kişilerin her ne başarı elde ederlerse etsinler kendilerini emin veya yetkin hissetmeleri zordur. Başarılarının sevincini yaşamak veya çabalarını fark etmek yerine genellikle hatalarına ve yetersizliklerine odaklanır, sahtekârlıklarının bir gün ortaya çıkacağından endişe ederler.

Belki okuduğunuzda “Çok abartı olmuş, sahtekarlık boyutunu düşünmüyorum ama ben de kendimi bazen başarılarıma rağmen iş yerimde mutsuz hissedebiliyorum” diyorsanız bu sendroma adım adım ilerliyor (ve fark etmiyor) olabilirsiniz!

İş dünyasında çok fazla “Imposter Sendrom”lu harika yetenek var!

Başlıkta danışanlarıma bu tanıyı koyduğumdan bahsetmiştim. Aslında iş dünyasında (sadece danışanlarım değil, mülakat yaptığım çoğu harika yetenek de dahil) tam olarak kendi değerinin farkında değil VEYA ne kadar değerli olduğunu dillendirmiyor diyebilirim!

Danışanlarımın geneli sanki seçilerek (genelde referansla beni tanıyarak) gelen ve neredeyse hepsi işinde “çok” profesyonel ve çoğunlukla da herkesin “iletişim” kurmak istediği kişiler oluyor. 🥹

Ben bu harika yeteneği nasıl “Gün yüzüne” daha fazla çıkarırım düşüncesiyle saatlerce CV hazırlamakla uğraştıktan sonra, hazırladığım CV’yi beraber incelediğimiz görüşmemizde İSTİSNASIZ hepsinden duyduğum:

“Beni, benden daha iyi anlatmışsınız. Ama bu kadar anlatırsam sanki çok abartı duracak gibi hissediyorum. Sizce de öyle değil mi?”

Bu soruyu duyduğumda yüzümün aldığı şekil tam olarak bu: 😳

Size bu soruyu soranların CV’lerini göstersem (eminim) bana “Bu kişi neden danışmanlık alıyor ki, zaten harika bir kariyeri var.” dersiniz.

Dolayısıyla bu soruya cevabım “Elbette hayır!” oluyor. Ama gelin onları nasıl ikna ediyorum, bir bakalım…

Hayatınızın belirli dönemlerinde (yeni rol / yeni pozisyon / yeni iş ortamı) kendinizi bulunduğunuz ortama ait hissetmediğiniz veya yetersiz hissettiğiniz durumlar yaşayabilirsiniz. Hatta “Mükemmelliyetçilik” de bu sendromun belirtisi olarak tanımlanıyor, çünkü bu profilde bir insan ne yaparsa yapsın daha iyisi olduğuna olan inancı sebebiyle mutsuz oluyor.

Bu belirtilerin sürekli olması durumunda manevi olarak etkilenmenizin yanında, kariyeriniz ve yaşam kaliteniz de ciddi bir hasara uğrayabilir.

Ne yapabilirim?

Hatalarınızdan ders çıkarmanız güzel ama hayatınızı hatalarınızla anıp durmak sizden başka kimseye zarar vermez! Daha da kötüsü aslında başarılı bir çalışan iken, sırf bu söylemleriniz vesilesiyle ağızdan ağıza sadece başarısızlıklarınız dolanabilir.

Bunun yerine başarılarınızı listeleyin, iyi olduğunuz yönleri fark edin ve sık sık kendinize tekrar edin! Ne güzel demiş İbn Haldun:

“Fazla tevazunun sonu vasat adamdan nasihat dinlemektir.”

Siz kendinizi anlatmazsanız veya uzmanlığınızın bir şekilde anlatılmasına izin vermezseniz sonunda kendinizi saygı görmediğiniz bir ortamda çalışmaya mahkûm edersiniz.

EZCÜMLE… Bir yöneticimin sözü kulağıma küpedir:

”Burcu, seni yaptığın işle ilgili her övdüğümde bunu hangi yetkinliğin sebebiyle yaptığımı düşün ve çalışma hayatın boyunca hiç kaybetmeyeceğin tarihsel notlar al. Bunları performans görüşmende aleyhimde delil olarak kullan! İş hayatında kendi güçlü yönlerini anlatabilmek için örnek olarak sakla! Unutma, bunları sadece kendine saklayarak değil, herkese göstererek saygın bir kariyere erişeceksin!”

Kendi değerinizi benden dinlemek veya ATS uyumlu algoritma dostu CV hazırlama süreçlerimiz hakkında bilgi / danışmanlık almak isterseniz hizmetlerimiz için iletişime geçebilirsiniz.

Faydalı olması dileğiyle, 🍀

Burcu

Referans kaynaklar: evrimagaci.org

--

--

Burcu Kış

🌍 Global Talent 🌟 Tech Nation ✔️📍UK 👑 | Tech-Talent Hunter | Career Advisor | ATS, Resume Professional | Linkedin:burcukis